Lars_julen_2019-removebg-preview (2).png

Miljø, etik og folkesundhed

Når vi dømmer Kina for deres håndtering af dyr, så må vi også kigge indad og se på, hvilke sundhedsmæssige, miljømæssige og etiske problemstillinger vi har i eget samfund. Covid19 har været en øjenåbner for mange, for den kom som et lyn fra en klar himmel og den slår hårdt fra sig, men det bliver næppe Covid19, der for alvor lægger Verden ned. Den virkelige fare er allerede igang og det har den været i årevis. Den arbejder langsomt og vi vænner os til den, derfor gør vi ikke den store indsats for at værne os mod den. Den virkelige fare er udviklingen af de antibiotikaresistente bakterier, for den dag vores antibiotika ikke længere virker, så dør vi (igen) nemt af alle mulige slags infektioner. Trods at denne viden absolut ikke er ny, så ser vi ingen reel indsats mod det. Tværtimod er der fra politisk side iværksat planer, der vil accelererer fremkomsten af multiresistente bakterier i form af øget svineproduktion.

Lars Drewes

Larsdrewes@ncv.dk

Som en del af det danske sundhedspersonale ved jeg, hvor afhængige vi er af vores antibiotika og hvor galt det nemt går for de patienter, som har udviklet resistente bakterier. Frygten for at vores bedste våben mod sygdom skal gå hen og blive ubrugeligt, er en velkendt frygt blandt læger og det øvrige sundhedspersonale. Etiske samtaler finder sted blandt personalet, som omhandler om det er samfundsmæssigt ansvarligt at bruge så meget antibiotika på de mange gamle, der rammes af utallige urinvejsinfektioner og lungebetændelser, eller om storforbruget vil blive vores undergang. Jeg har ved flere lejligheder hørt læger sige; der er ikke noget virksomt tilbage, når vi selv bliver gamle. For det er nu en gang sådan, at jo mere antibiotika vi bruger, jo mere udvikles der resistente bakterier. Og det gælder især når samme organisme behandles med antibiotika over flere omgange. Brugen af antibiotika i dag, har en høj pris i fremtiden og det er generationerne efter os, der skal betale den pris. Så ja, der er god grund til at tage samfundsdebatten op; er det etisk forsvarligt at sætte en grænse for brugen af antibiotika hos mennesker? Og omvendt, er det så samfundsmæssigt forsvarligt at lade være at tage debatten? 

Nu skal dette skriv slet ikke omhandle disse meget følsomme og svært problematiske spørgsmål, de skal blot bruges til at sætte tingene i perspektiv. For set i lyset af det meget ubehagelige dilemma, at skulle opveje menneskeliv her og nu mod menneskeliv i fremtiden, så bør nedestående problemstilling ikke være så svær at have en fornuftig holdning til.

 

Dansk svineproduktion er et rent overflødighedshorn i skabelsen af multiresistente bakterier. I Danmark bliver der produceret over 32 millioner svin om året. Intet andet land i verden har så mange svin per indbygger som Danmark, og antallet er stigende. Det er almen viden at alle større skabninger, som lever tæt sammen under kummerlige forhold, bliver syge og spreder sygdom. Det gælder for os mennesker og det gælder for dyrene. Derfor er de fleste også udmærket klar over, at danske svin fyldes præventivt med antibiotika for at holde sig i live længe nok til slagtning. Selv uden at inddrage både dyreetik og miljø, så er denne produktionsform en katastrofe alene ift. folkesundheden.

Vi var nok mange, der havde håbet at den Socialdemokratiske regering ville sætte en bremse for den tidligere regerings initiativer til større svineproduktion i Danmark. Desværre har Socialdemokratiet afvist dette, og vil derved ikke sikre at vi får afværget, hvad der i fremtiden nemt kan gå hen og blive den største sundhedskrise i moderne tid. 

Da Venstre var ude at lufte deres planer for deres landbrugspakke i 2014, der bl.a. lagde op til øget svineproduktion, blev denne ellers mødt med stærk kritik af daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S), som på det tidspunkt mente, at hvis de danske landmænd fik lov til at producere flere svin til slagtning, ville der blive ledt mange tons ekstra fosfor og nitrat ud i de danske vandløb. 

 

https://www.dr.dk/nyheder/politik/regeringen-oeget-svineproduktion-gaar-ud-over-miljoeet

Nu har vi igen en socialdemokratisk miljøminister, men denne gang taler ministeren ikke bare for flere svin, ministeren forsøger tilmed dække det ind under grøn omstilling.

https://gylle.dk/mogens-jensen-kamuflerer-stoette-til-flere-svin-som-groen-klimastoette/

På Socialdemokratiets hjemmeside skriver de ellers følgende: Danske fødevarer skal være de sikreste og sundeste i verden. Derfor tager vi problemer som listeria og MRSA meget alvorligt. Vi skal følge udviklingen nøje, så vi kan handle i tide. Danskernes sikkerhed og sundhed er afgørende for os.

Derudover skriver de: Dansk landbrug skal også gå forrest for at sikre god dyrevelfærd. Socialdemokratiet arbejder hårdt for bedre dyrevelfærd. Vi har lavet flere planer, for at forbedre dyrevelfærden i landbruget. Det spor vil vi videre ned ad.

https://www.socialdemokratiet.dk/da/politik/landbrug/

At øge en i forvejen alt for stor svineproduktion er IKKE at tage MRSA alvorligt. Og der er åbenbart INGEN, som følger udviklingen, så der kan handles i tide, da MRSA allerede ER et problem. Og set i lyset af den nye opmærksomhed på at multiresistente bakterier sandsynligvis har en afgørende rolle ift. dødsfald blandt Covid19 patienter, så er det helt absurd have en regering i et oplyst land som Danmark, der ikke sætter bremsen i og sætter en målsætning om FÆRRE svin.

Det virker fuldstændigt vanvittigt at stå midt i en pandemi, der er udløst af uansvarlig håndtering af dyr og så vil samme regering, som har lukket landet ned, til gode for folkesundheden, men på bekostning af økonomien, bruge skattekroner på at vi skal have flere svin i Danmark. Når folk spørger, hvorfor jeg var med til at starte Nyt Centrum-venstre, i stedet for bare at melde mig ind i Socialdemokratiet, så det blandt andet derfor! I Nyt Centrum-venstre går vi nemlig op i dyreetik, miljø og folkesundhed.

At multiresistente bakterier ikke har fået samme opmærksomhed som Covid19 er et svigt fra både politikernes og mediernes side gennem mange år. Der har ellers været opråb fra diverse læger gennem tiden både herhjemme og i udlandet. 

Her er blot et lille udpluk, men nettet er fyldt med meldinger om frygten og komplikationerne ved udviklingen:

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/9v4X1l/antibiotikaresistens-er-en-enda-mer-alvorlig-og-langvarig-pandemi-enn-covid-19?

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10867071/forskere-bekymrede-for-udvikling-endnu-en-multiresistent-bakterie-er-kommet-paa-anmeldelsesliste/

https://vafo.dk/artikel/frygt-for-resistente-bakterier

Nu kommer der så et nyt opråb, som måske sammenkæder multiresistente bakterier med dødsfald relateret til Covid19.

"I tillegg til at epidemien kom overraskende på myndighetene, har Italias underliggende antibiotikakrise sannsynligvis forverret situasjonen dramatisk. En dødelig miks av resistente bakterier og koronavirus kan være årsaken til de høye dødstallene i Italia.

Årsaken er at mange som nå smittes av korona (sars-cov-2) i Italia, antagelig ikke dør av selve viruset, men heller av sekundære bakterielle infeksjoner forårsaket av resistente mikrober."

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/awEP27/derfor-tar-koronaviruset-saa-mange-liv-i-italia-erik-martiniussen?fbclid=IwAR0ALmaVuwNKUV-zHXLf6W4UMKtl43-RfzP5AyLbr7wEVJxD6yt0FqAmdCw

Men er politikerne klar til at lytte? Vil medierne gå ordentlig til bunds i dette? Eller vil begge parter flygtigt drive videre til næste ligegyldige click-bait emne, hvor en kort opmærksomhed er nok til at komme videre med karrieren? 

 

Vi er som samfund nødt til at tage udviklingen af multiresistente bakterier alvorligt. Vi har ikke råd til at miste vores antibiotika. Det nytter ikke at tale om klima og CO2 reduktion, samtidig med at man hælder gift ud i egen baghave. Øget svineproduktion er en skandale mod folkesundheden og miljøet, og så er det total mangel på dyrevelfærd. Vi kan ikke være det bekendt overfor for os selv eller vores efterkommere.

Alvoren ved dette emne er måske først synligt for alle om 50 år. Til den tid vil det til gengæld også stå soleklart for alle, medmindre der iværksættes en handleplan og i hvert fald ikke laves politik, der forværrer situationen.